• Röntgenfoto’s, schadelijk? 16 maart 2018

  Als tandartspraktijk maken wij regelmatig controle-foto’s van het gebit. Afgelopen week was er een patiënt die absoluut geen röntgenfoto’s van zijn gebit wilde laten maken, uiteindelijk was het hem niet om de straling te doen, maar om de angst dat er eventueel een gaatje in zijn gebit zit. Maar hoe zit het nou eigenlijk met röntgenfoto’s, de straling hiervan, de schadelijkheid en waarom maken wij ze?

  Even wat achtergrondinformatie

  Iedereen staat dagelijks bloot aan straling.

  Lees verder…

 • Medicijnen en de mondgezondheid 16 maart 2018

  Medicijnen en de mondgezondheid

  Eén van de meest voorkomende bijwerkingen van medicijnen is het hebben van een droge mond. Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat speekselklieren niet of nauwelijks getriggerd worden. Simpel gezegd ontstaat er een blokkade tussen de hersenen (die het signaal afgeven) en de speekselklieren.

  De gevolgen hiervan zijn dat er ook minder speeksel langs alle weefsels in de mond gaan, zo ook het gebit. Hierdoor kunnen sneller gaatjes en tandvleesproblemen ontstaan.

  Lees verder…

 • Knarsen 2 februari 2018Tandenknarsen

  Voor de kerstvakantie kwamen er weer erg veel patiënten bij ons met klachten rondom de kauwspieren en het kaakgewricht. Bij het doorvragen kwamen we er ook achter dat er hoofdpijn en schouder- en nekklachten waren. Velen denken dat er iets met hun tanden en kiezen aan de hand is en dat evt. de pijn daarvandaan komt, terwijl het eigenlijk in de kauwspieren zit.

  Als je teveel knarst dan is natuurlijk de kans groot dat je glazuur weg is en dat daardoor ook je tanden en kiezen gevoeliger worden voor koud,

  Lees verder…

 • Implantaten, hoe en wat? 7 januari 2018

  Tegenwoordig is het eenvoudiger om tanden en kiezen te vervangen door vaste kunsttanden en kiezen. Ten minste, dat wordt gedacht. De methodes en mogelijkheden zijn veelbelovend, maar er zijn ook wat nadelen en beperkingen te noemen.

  Wat zijn implantaten?

  Implantaten zijn titanium of zirkonium schroeven die in de kaak worden geplaatst waarop vervolgens een kroon, een brug of een volledig kunstgebit kan worden geplaatst.

  Wanneer worden de implantaten toegepast? Lees verder…

 • Horror bij een wortelkanaalbehandeling? 7 januari 2018Wortelkanaalbehandeling?

  Het is weer herfst, de blaadjes vallen van de bomen, de griepperiode komt er weer aan en de weerstand wordt lager. Dit is het moment waarop in de tandartspraktijk de meeste patiënten komen met last van hun gebit. Sluimerende ontstekingen spelen op en het lijkt erop dat ik, in deze periode van het jaar, meer wortelkanaalbehandelingen uitvoer. Daarbij kwam ook nog het feit dat ik een week spoeddienst had voor patiënten met pijnklachten uit heel regio Waterland.

  Lees verder…

 • Geschiedenis van de tandheelkunde 20 oktober 2017

  Ik wil jullie in deze column meenemen naar een stukje geschiedenis van de tandheelkunde. Wanneer is die ontstaan en wat deed men vroeger zoal? Wat waren de opvattingen? Hoe doen wij het nu?

  Tandheelkundige geschiedenis

  De tandheelkundige geschiedenis is lang, maar ik zal de meest belangrijke gebeurtenissen met jullie delen. De oudste vondsten van geboorde tanden/kiezen stammen uit de Nieuwe Steentijd, die begon in 11.000 voor Christus. De mensen uit die tijd dachten dat tandworm de oorzaak was van tandbederf.

  Lees verder…

 • Porselein of composiet? 2 oktober 2017Vulling van porselein of composiet?

  Daar sta je dan met je mond vol (schone) tanden. De tandarts heeft je net verteld dat je een vulling nodig hebt en dat je kan kiezen uit een composiet of keramische vulling. Bij Top Dental zijn we van alle markten thuis, dus alles is mogelijk als de mond het toelaat. Maar wat is nu precies een keramische vulling en wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van composiet vullingen?

  Lees verder…

 • Angst voor de tandarts 5 september 2017

  Naar de tandarts gaan is voor de meeste mensen een grote uitdaging. Vooral na de bezoeken aan de schooltandarts vroeger, waarbij overleg over een bepaalde behandeling niet eens mogelijk was en er gewoon gedaan werd wat de tandarts op dat moment goed leek. Ook tegenstribbelen of angst voor de behandeling was er niet bij.  Gewoon je mond open doen, niet zeuren en alles lijdzaam ondergaan. Verdoving? Niet of nauwelijks. Groot gat? Tang erop en kies weg.

  Lees verder…

 • Het poetsen van je kids 5 september 2017

  Hoe ervaar jij het poetsen van het gebit van je kind? Veel ouders staan met verbazing te kijken als ik zeg dat bij de eerste zichtbaarheid van een tand er al gepoetst moet worden. Niet of nauwelijks worden kinderen begeleid met het poetsen van hun gebit. Door middel van dit stukje wil ik jullie meenemen in het hoe en waarom van het poetsen van het gebit van je kind.

  Te  beginnen met de vraag waarom je je kind zou moeten helpen met het schoonhouden van het gebit.

  Lees verder…

 • Een Hollywood smile? 30 augustus 2016

  Dit artikel is reeds verschenen in Regio Zaken en de plaatselijke krant NIVO.

  Een Hollywood smile?

  Gerard Joling is er een goed voorbeeld van: The Hollywood smile, maar is dit verstandig? Er zijn verschillende manieren om een mooie glimlach te krijgen, maar daar hangen ook allerlei consequenties aan vast.

  Wel of niet bleken van je gebit?

  Als je je gebit laat bleken, doe dit dan bij een tandarts. Tandartsen zijn verplicht om met gecontroleerde bleekmaterialen te behandelen.

  Lees verder…