• Mondzorg bij ouderen 14 juli 2018

  Mondzorg bij ouderen

  In december j.l. verscheen er een krantenartikel dat ouderen vaak overlijden aan complicaties die ontstaan door slechte mondzorg. De beroepsvereniging voor tandartsen trekt aan de bel en vraagt om meer aandacht voor mondzorg in verpleegtehuizen.

  Longontstekingen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door bacteriën in de mond.

  Een slecht gebit kan ook een negatieve invloed hebben op het beloop van diabetes en reuma en kan hartkwalen veroorzaken. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat bij een afnemende zelfredzaamheid van ouderen er minder zorg voor het gebit is.

  Lees verder…

 • Kaaskiezen 13 mei 2018

  Klaagt jouw zoon of dochter over gevoelige tanden of kiezen?

  Vorige week had ik in de praktijk een gezin waarvan de moeder mij vroeg waarom haar zoon zijn kiezen zo geel waren. Ook klaagde haar zoontje over gevoeligheid bij koude en warme dranken.

  Kaaskiezen

  Kaaskiezen zijn kiezen waarvan de buitenste laag niet of niet goed ontwikkeld is. Ze hebben gedeeltelijk of helemaal een kaaskleur. Ze kunnen zowel in het melkgebit als in het volwassen gebit voorkomen.

  Lees verder…

 • Verdoving bij de tandarts 13 mei 2018

  Verdoving bij de tandarts

  Een behandeling bij de tandarts hoeft niet pijnlijk te zijn. De tandarts kan je plaatselijk verdoving zodat je rustig de behandeling kan ondergaan. De tandarts geeft zelf de verdoving of delegeert dit aan de assistent of aan de mondhygiënist. Als de assistent verdooft, dan moet de tandarts aanwezig zijn. Bij de mondhygiënist is dit niet nodig.

  Sommige behandeling kunnen niet zonder verdoving worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld bij het trekken van een tand of kies of een wortelkanaalbehandeling.

  Lees verder…

 • Röntgenfoto’s, schadelijk? 16 maart 2018

  Als tandartspraktijk maken wij regelmatig controle-foto’s van het gebit. Afgelopen week was er een patiënt die absoluut geen röntgenfoto’s van zijn gebit wilde laten maken, uiteindelijk was het hem niet om de straling te doen, maar om de angst dat er eventueel een gaatje in zijn gebit zit. Maar hoe zit het nou eigenlijk met röntgenfoto’s, de straling hiervan, de schadelijkheid en waarom maken wij ze?

  Even wat achtergrondinformatie

  Iedereen staat dagelijks bloot aan straling.

  Lees verder…

 • Medicijnen en de mondgezondheid 16 maart 2018

  Medicijnen en de mondgezondheid

  Eén van de meest voorkomende bijwerkingen van medicijnen is het hebben van een droge mond. Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat speekselklieren niet of nauwelijks getriggerd worden. Simpel gezegd ontstaat er een blokkade tussen de hersenen (die het signaal afgeven) en de speekselklieren.

  De gevolgen hiervan zijn dat er ook minder speeksel langs alle weefsels in de mond gaan, zo ook het gebit. Hierdoor kunnen sneller gaatjes en tandvleesproblemen ontstaan.

  Lees verder…

 • Knarsen 2 februari 2018Tandenknarsen

  Voor de kerstvakantie kwamen er weer erg veel patiënten bij ons met klachten rondom de kauwspieren en het kaakgewricht. Bij het doorvragen kwamen we er ook achter dat er hoofdpijn en schouder- en nekklachten waren. Velen denken dat er iets met hun tanden en kiezen aan de hand is en dat evt. de pijn daarvandaan komt, terwijl het eigenlijk in de kauwspieren zit.

  Als je teveel knarst dan is natuurlijk de kans groot dat je glazuur weg is en dat daardoor ook je tanden en kiezen gevoeliger worden voor koud,

  Lees verder…

 • Implantaten, hoe en wat? 7 januari 2018

  Tegenwoordig is het eenvoudiger om tanden en kiezen te vervangen door vaste kunsttanden en kiezen. Ten minste, dat wordt gedacht. De methodes en mogelijkheden zijn veelbelovend, maar er zijn ook wat nadelen en beperkingen te noemen.

  Wat zijn implantaten?

  Implantaten zijn titanium of zirkonium schroeven die in de kaak worden geplaatst waarop vervolgens een kroon, een brug of een volledig kunstgebit kan worden geplaatst.

  Wanneer worden de implantaten toegepast? Lees verder…

 • Horror bij een wortelkanaalbehandeling? 7 januari 2018Wortelkanaalbehandeling?

  Het is weer herfst, de blaadjes vallen van de bomen, de griepperiode komt er weer aan en de weerstand wordt lager. Dit is het moment waarop in de tandartspraktijk de meeste patiënten komen met last van hun gebit. Sluimerende ontstekingen spelen op en het lijkt erop dat ik, in deze periode van het jaar, meer wortelkanaalbehandelingen uitvoer. Daarbij kwam ook nog het feit dat ik een week spoeddienst had voor patiënten met pijnklachten uit heel regio Waterland.

  Lees verder…

 • Geschiedenis van de tandheelkunde 20 oktober 2017

  Ik wil jullie in deze column meenemen naar een stukje geschiedenis van de tandheelkunde. Wanneer is die ontstaan en wat deed men vroeger zoal? Wat waren de opvattingen? Hoe doen wij het nu?

  Tandheelkundige geschiedenis

  De tandheelkundige geschiedenis is lang, maar ik zal de meest belangrijke gebeurtenissen met jullie delen. De oudste vondsten van geboorde tanden/kiezen stammen uit de Nieuwe Steentijd, die begon in 11.000 voor Christus. De mensen uit die tijd dachten dat tandworm de oorzaak was van tandbederf.

  Lees verder…

 • Porselein of composiet? 2 oktober 2017Vulling van porselein of composiet?

  Daar sta je dan met je mond vol (schone) tanden. De tandarts heeft je net verteld dat je een vulling nodig hebt en dat je kan kiezen uit een composiet of keramische vulling. Bij Top Dental zijn we van alle markten thuis, dus alles is mogelijk als de mond het toelaat. Maar wat is nu precies een keramische vulling en wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van composiet vullingen?

  Lees verder…