7 januari 2018

Horror bij een wortelkanaalbehandeling?

Wortelkanaalbehandeling?

Het is weer herfst, de blaadjes vallen van de bomen, de griepperiode komt er weer aan en de weerstand wordt lager. Dit is het moment waarop in de tandartspraktijk de meeste patiënten komen met last van hun gebit. Sluimerende ontstekingen spelen op en het lijkt erop dat ik, in deze periode van het jaar, meer wortelkanaalbehandelingen uitvoer. Daarbij kwam ook nog het feit dat ik een week spoeddienst had voor patiënten met pijnklachten uit heel regio Waterland.

Veel mensen hebben vooraf al een idee over een wortelkanaalbehandeling, niet eens eigen ervaringen, maar door (horror)verhalen van anderen. Daarom wil ik jullie door middel van dit stukje meenemen in het hoe en waarom van een wortelkanaalbehandeling.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Een wortelkanaalbehandeling is nodig wanneer je je tand of kies wilt behouden, maar er een ontsteking in de tand/kies zit. Of omdat er weinig houvast is op de tand/kies. Houvast kan men dan krijgen door in het wortelkanaal nog een opbouw te maken, waar dan bijvoorbeeld een kroon of brug op kan rusten. Ook kan het zijn dat door een harde klap/stoot op een tand een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Een ontsteking ontstaat bijvoorbeeld als er een diep gat in de tand/kies zit of een kroon/brug lekt. Een zenuw in de tand/kies kan niet alles aan. Op een gegeven moment kan de zenuw niet meer herstellen bij bijvoorbeeld diepe gaatjes of vullingen en kan gaan opspelen door de hoeveelheid bacteriën die zich vermenigvuldigen in het wortelkanaal.

Waarom hebben mensen slechte ervaringen met wortelkanaalbehandelingen?

Als een tand/kies op het hoogtepunt van zijn ontsteking zit, dan wil het af en toe zo zijn dat de verdoving niet optimaal werkt. Dan is alles om de tand/kies heen verdoofd behalve het ‘probleemgeval’ zelf. De tandarts moet dan boren totdat je aankomt bij de zenuw van de tand/kies. De zenuw kan dan direct verdoofd worden en de pijn wordt dan direct verlicht.
Het proces hiernaartoe is geen feest, maar komt gelukkig niet heel vaak voor. In heel veel meer gevallen kunnen we de wortelkanaalbehandeling geheel pijnloos uitvoeren. Zorg er dan ook altijd voor dat je op tijd bent bij een sluimerende pijnklacht. Het kan natuurlijk zo zijn dat je ineens heel veel kiespijn krijgt en daarvoor nooit last hebt gehad, maar dit zijn meestal uitzonderingen.

Wat wij doen om je op je gemak te stellen

Geen één tandartsbehandeling is natuurlijk heel leuk, maar door alles stap voor stap uit te voeren,  jullie als patiënt goed voor te lichten en jullie mee te nemen ín de behandeling i.p.v. dat jullie het alleen maar ‘ondergaan’ lukt het mij heel vaak om toch weer een patiënt blij naar huis te sturen.

Vertellen wat ik aan het doen ben, zorgt ervoor dat patiënten zich dit voor kunnen stellen en zich niet overgeleverd voelen aan mij als tandarts. Alles in stappen doen en evt. vertellen hoe lang een bepaalde stap duurt, zorgt ervoor dat jullie uitzicht hebben op het einde van die stap en even op adem kunnen komen tussentijds.

Wat gebeurt er na een wortelkanaalbehandeling?

Na een wortelkanaalbehandeling kan het zo zijn dat je nog een tijdje last houdt van de tand/kies. Het duurt ongeveer een half jaar voordat de hele ontsteking die onder je tand/kies is ontstaan opgeruimd is door je lichaam nadat wij de oorzaak hebben weggehaald.

Om de tand/kies daarna te beschermen adviseren we een kroon. Omdat de tand/kies verzwakt is van binnen is de kans op breuk erg groot. Als de tand/kies met wortelkanaalbehandeling afbreekt en deze breekt ongunstig af, kan het zo zijn dat hij verloren is. Met een kroon proberen we dit te voorkomen.

Dankbaar

Een wortelkanaalbehandeling is de meest dankbare behandeling ooit! Want we helpen iemand van de eventuele pijn af! Ik ben daarom ook blij dat ik in de spoeddienst-week weer veel patiënten tevreden naar huis kon sturen.

Ik hoop jullie natuurlijk niet snel te zien voor een wortelkanaalbehandeling, maar als dit zo is dan doen wij ons best je zo snel en zo goed mogelijk hierdoorheen te slepen!

Mocht je nog vragen hebben of wat tips nodig hebben, stuur een e-mail naar info@topdental.nl.