Tongriem en lipband

Twijfel je over de tongriem of lipband van je kindje en wil je deze laten beoordelen en eventueel (direct) behandelen? Dan kan je bij ons een afspraak maken. Tandarts Stephanie Haagedoorn, beoordeelt samen met lactatiekundige Marjan Muhren, van Borstvoeding Waterland, de tongriem/lipband.

Redenen voor het behandelen van de tongriem en/of lipband

· Beperkte bewegelijkheid van de tong- en lipspieren (drinken gaat moeizaam, baby raakt snel vermoeid) · Tekenen van compensatiegedrag vanwege de strakke tongriem en/of lipband (blaren op de lippen, afgeplatte tepel bij de moeder, pijn bij drinken, baby klemt/bijt met de kaken) · Tekenen van beperkte mogelijkheid om effectief te drinken (gewichtsverlies van de baby en/of stagnerende groei, melkblaren op de tepel) · Tekenen van beperkte tongmobiliteit en lipmobiliteit bij het sluiten rondom de borst/fles. · Spruwklachten · Refluxklachten Met sommige vormen van een korte/strakke tongriem/lipband kunnen jij en je baby je misschien nu goed redden, maar het is denkbaar dat op de langere termijn wel problemen ontstaan. Denk hierbij aan doorgroeien, moeite met spreken, vaste voeding, tandenpoetsen en mondhygiëne en gebits- en kaakontwikkeling.

Afspraak maken?

Om een afspraak te maken voor het beoordelen van de tongriem en eventueel direct behandelen kunt u contact opnemen via 0299-396148. De assistent(e) zal een afspraak inplannen. Na het inplannen van de afspraak ontvangt u een vragenlijst met aanvullende informatie over de afspraak en mond- en tongoefeningen. In de aanloop naar het consult vragen wij u om alvast spelenderwijs te gaan oefenen met mond- en tongoefeningen om alvast wat ervaring hierin te krijgen en deze oefeningen niet te laten linken aan de behandeling. Onze ervaring is dat wanneer baby’s al wat hebben geoefend dit na de behandeling sneller progressie geeft.

Tijdens het consult

Wij bespreken de zorgvraag en de (voedings)problematiek.

Mondonderzoek

De tongriem en lipband worden beoordeeld op uiterlijk en vooral ook functioneren. Tijdens het beoordelen wordt dit uitgelegd en besproken. Indien een behandeling is geïndiceerd is de keuze nog altijd aan u om dit wel of niet uit te laten voeren.

Behandeling

De tongriem en/of lipband worden plaatselijk verdoofd met suikerwater (er worden geen naalden gebruikt). De behandeling wordt gedaan met behulp van een elektrotoom. Een elektrotoom is een elektrisch chirurgisch instrument. Het apparaat bestaat uit twee elektrodes en een patiëntplaat. Door tussen de twee elektrodes een hoog voltage te laten lopen, kan dit als een chirurgisch mesje worden gebruikt. Op deze manier wordt een incisie uitgevoerd zonder mechanische kracht, waarbij meteen hemostase wordt bereikt, omdat de bloedvaatjes worden dicht geschroeid. Dit geeft een flinke reductie van bloedverlies en infecties (ten opzichte van knippen of snijden). Wij vragen of u of uw partner de baby wilt vasthouden, zodat de handjes niet per ongeluk de elektrotoom raken. Om te kunnen behandelen houden wij het mondje van de baby goed open, zodat er een duidelijk beeld is van de tongriem of lipband en de tandarts en goed bij kan. Het open houden van het mondje vinden de meeste baby’s het meest vervelende gedeelte van de behandeling.

Na de behandeling

Direct na het behandelen is het aan te raden de baby aan te leggen (bij borstvoeding) of een fles te geven (bij flesvoeding) Bij het aanleggen/drinken wordt er meegekeken om tips en trucs te geven om het aanleggen en drinken te optimaliseren. Indien nodig/gewenst kan er extra informatie per mail worden nagezonden. Na de behandeling bespreken wij de nazorg voor thuis en het contactmoment na 10 dagen.

Nazorg

Na de behandeling van de tongriem, beweegt de tong ineens veel meer in de mond van de baby. Om deze bewegingen sneller te kunnen coördineren adviseren wij de oefeningen, die wij voor de behandeling al hebben geadviseerd, nog voor minimaal 3 weken een aantal keren per dag spelenderwijs te doen om mogelijk teruggroei tegen te gaan. Zorg voor korte nagels en schone vingers, eventueel een medische handschoen of vingercondoompje in verband met infectiegevaar. Een koude vinger is aangenamer voor je kindje.

Kosten

De volgende kosten/declaratiecodes worden in rekening gebracht tijdens uw bezoek: Tandartskosten worden volledig vergoed uit de basisverzekering. Mondonderzoek/consult lactatiekundige €35,00 (eventueel vergoed uit aanvullende verzekering). Betaling hiervan vindt plaats via betaalverzoek en de factuur wordt nagezonden per mail.

Indien nodig:

Nazorg bij de tandarts wordt volledig vergoed uit de basisverzekering. Nazorg bij lactatiekundige: €35,00 (eventueel vergoed uit aanvullende verzekering). Betaling hiervan vindt plaats via betaalverzoek en de factuur wordt nagezonden per mail. Is meer nodig dan korte nazorg is het mogelijk om een volledig lactatiekundig consult af te spreken. Dit kan via: Home – Borstvoeding Waterland
Neem contact op Alle behandelingen

Hiervoor kunt u ook bij ons terecht!

Bekijk alle behandelingen
Bekijk alle behandelingen