5 september 2017

Angst voor de tandarts

Naar de tandarts gaan is voor de meeste mensen een grote uitdaging. Vooral na de bezoeken aan de schooltandarts vroeger, waarbij overleg over een bepaalde behandeling niet eens mogelijk was en er gewoon gedaan werd wat de tandarts op dat moment goed leek. Ook tegenstribbelen of angst voor de behandeling was er niet bij.  Gewoon je mond open doen, niet zeuren en alles lijdzaam ondergaan. Verdoving? Niet of nauwelijks. Groot gat? Tang erop en kies weg.

Als tandarts voorspelbaar behandelen

In deze tijd zie ik dat alles gelukkig toch wel héél anders gaat. De invloed van de vroegere schooltandarts-ervaringen merk ik dagelijks. Patiënten met minder goede ervaringen moeten weer vertrouwen krijgen in hun (nieuwe) tandarts, stap voor stap. Door uitleg vooraf aan de behandeling, het stappenplan, weten wat er komen gaat, zeggen wat je doet en doen wat je zegt als tandarts krijgen mensen weer wat vertrouwen. Het gaat om voorspelbaar behandelen, zodat je als patiënt weet waar je aan toe bent. Het verliezen van controle, je overgeven aan iemand anders is waar de meeste mensen bang voor zijn.

Vooraf aan de behandelingen vertellen wat je gaat doen en hoe je het gaat doen. Tijdens de behandeling, die evt. lang duurt, pauzes inlassen. De behandeling in stukjes hakken. Dat is hoe ik het in mijn praktijk aanpak. Bij het boren tel ik tot 5 als patiënten dit prettig vinden. Ik stop telkens even om te vragen hoe het gaat en om de patiënt een rustmoment te geven waar ze naartoe kunnen werken tijdens de behandeling. Natuurlijk werkt niet iedere tandarts zo. Maar het is belangrijk dat er een goede communicatie bestaat tussen jou en je tandarts en dat je je op je gemak voelt bij hem/haar. Ook is het belangrijk hoe jouw tandarts zijn/haar praktijk heeft ingericht, is het groot en massaal of is het klein en veilig? Waar voel jij je prettig bij als patiënt?

Dit heeft allemaal invloed op hoe jij de hele behandeling ervaart. Misschien ben jij als patiënt wel bang om je ergens in te verslikken tijdens de behandeling, heb je angst voor naalden of ben je bang voor pijn? Maak het bespreekbaar, zodat je tandarts een stukje van die angst weg kan nemen i.p.v. dat je je bezoek of behandeling uitstelt. Van het uitstellen van behandelingen worden de problemen in de mond eigenlijk alleen maar groter. En een gezond gebit, zorg voor een gezond lichaam.