16 juli 2024

Een stap naar gezondheid: het verhaal van Jan

In de rustige wachtkamer van Tandartspraktijk Top Dental zat Jan, verscholen achter een grote, groene plant. De nervositeit stond op zijn gezicht geschreven, zijn handen rustend op zijn knieën terwijl hij op de bank zat. De behandelkamer lonkte op de achtergrond, de deur net een beetje open, alsof het hem wilde uitnodigen of uitdagen.

Jan was nooit een fan geweest van de tandarts. De gedachte aan het geluid van de boor, het felle licht en de geur van antiseptische middelen bezorgde hem rillingen. Maar de laatste tijd had hij steeds vaker last van zijn tanden. Zijn vrouw had hem gewaarschuwd: “Slechte tandgezondheid kan je hele lichaam beïnvloeden. Het is niet alleen je mond, Jan.”

Met tegenzin had hij de telefoon gepakt en een afspraak gemaakt bij Top Dental, op aandringen van zijn vrouw en zijn groeiende bezorgdheid over zijn algehele gezondheid. Elke dag voelde hij meer pijn en ongemak. Hij had verhalen gehoord over mensen die hartproblemen ontwikkelden door slechte mondgezondheid. Dit was de druppel die de emmer deed overlopen.

Nu zat hij daar, in de wachtkamer, wachtend op zijn beurt. Hij kon het zachte gebabbel van het personeel horen en af en toe het geruststellende lachen van een kind dat net klaar was met zijn controle. Het leek erop dat de sfeer hier anders was dan hij zich had voorgesteld.

De deur naar de behandelkamer ging verder open en een tandarts met een warme glimlach en vriendelijke ogen riep zijn naam. “Jan, kom je mee?”

Hij ademde diep in, stond op en stapte de behandelkamer binnen. De angst in zijn ogen ontmoette de geruststelling in die van de tandarts. “Je doet dit voor je gezondheid, Jan,” herinnerde hij zichzelf. “Voor je vrouw, voor je toekomst.”

Terwijl hij in de stoel ging zitten, voelde hij een verrassende rust over zich heen komen. De eerste stap was gezet. En hoewel de weg naar tandheelkundige gezondheid misschien hobbelig zou zijn, wist hij dat hij het aankon.