5 september 2017

Het poetsen van je kids

Hoe ervaar jij het poetsen van het gebit van je kind? Veel ouders staan met verbazing te kijken als ik zeg dat bij de eerste zichtbaarheid van een tand er al gepoetst moet worden. Niet of nauwelijks worden kinderen begeleid met het poetsen van hun gebit. Door middel van dit stukje wil ik jullie meenemen in het hoe en waarom van het poetsen van het gebit van je kind.

Te  beginnen met de vraag waarom je je kind zou moeten helpen met het schoonhouden van het gebit. Tot 10 jaar zijn kinderen nog niet geheel motorisch ontwikkeld en kunnen ze hun gebit daarom zelf nog niet helemaal schoon houden. Het is dan belangrijk dat jij dat samen met ze doet.

Geef als volwassenen het goede voorbeeld

Het ‘hoe’ is een wat ingewikkeldere kwestie, want niet ieder kind vindt het tandenpoetsen een leuke bezigheid. Toch is het belangrijk dat je er wel een leuke bezigheid van maakt. Doe dit door zelf het goede voorbeeld te geven en twee keer per dag te poetsen. Laat je kind bijvoorbeeld eerst jouw tanden poetsen waarna jij je kind mag poetsen. Zorg voor afleiding tijdens het tandenpoetsritueel, bijvoorbeeld met de gratis app: “Talking Ginger”. Er zijn er nog een aantal zoals: Tijd voor tandenpoetsen, Brush Busters en Brush Up. Verder zijn er ook leuke elektrische kindertandenborstels verkrijgbaar met een eigen app van bijv. Oral-B: Magic Timer. Wat je ook kunt doen is een verhaaltje voorlezen of een liedje zingen dat 2 minuten duurt. Probeer als kinderen moe zijn op een vroeger tijdstip te poetsen. Let op het doorbreken van nieuwe kiezen op de leeftijd van 5-6 jaar achterin de mond en kijk uit bij gevoelige plekken zoals het lipbandje. Vaak is het ook makkelijker om je kind in een liggende positie te poetsen: op de bank of op bed, zodat je de kin kan ondersteunen en de mond kan open houden en dat het net is alsof je jezelf poetst.

Welke tandpasta ‘moet’ je dan gebruiken? Er zijn veel verschillende soorten tandpasta. Check wat er op de verpakking staat over de leeftijd waarop je de tandpasta kan gebruiken. Dit heeft vooral te maken met het fluoridegehalte wat er in de tandpasta zit. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om zonder fluoride te poetsen, mits het gebit goed is aangelegd, je de kans op gaatjes beperkt door je kind niet te veel zoetigheid te geven (max. 7 zoetmomenten per dag) en geen flesjes melk/pap mee naar bed te geven.

plakverklikkers

Met plakverklikkers die bij de drogist te koop zijn kan je kijken of alle plak (bacteriën en voedingsresten) goed zijn weggepoetst. Zo niet, dan heeft je zoon of dochter een roze gebit en is er werk aan de winkel. Succes! Mocht je nog vragen hebben of wat tips nodig hebben, stuur een e-mail naar info@topdental.nl.