13 mei 2018
Kaaskiezen
Klaagt jouw zoon of dochter over gevoelige tanden of kiezen?
Vorige week had ik in de praktijk een gezin waarvan de moeder mij vroeg waarom haar zoon zijn kiezen zo geel waren. Ook klaagde haar zoontje over gevoeligheid bij koude en warme dranken.
Kaaskiezen
Kaaskiezen zijn kiezen waarvan de buitenste laag niet of niet goed ontwikkeld is. Ze hebben gedeeltelijk of helemaal een kaaskleur. Ze kunnen zowel in het melkgebit als in het volwassen gebit voorkomen.
Als er eenmaal kaaskiezen in het melkgebit zitten, dan is de kans groter dat er ook melkkiezen in het volwassen gebit zitten. In Nederland heeft 5-9% van de kinderen kaaskiezen. In het blijvend gebit hebben ze daarmee ook kans op een wit-gele verkleuring van de voortanden.
Wanneer ontstaat dit?
Van de periode van de zwangerschap tot 2 jarige leeftijd kan er een verstoring in de aanleg van het glazuur van het melkgebit plaatsvinden. Glazuurafwijkingen in het blijvend gebit vinden plaats kort voor de geboorte tot het 4e levensjaar.
Oorzaken?
De exacte oorzaken zijn nog niet bekend en verschillende onderzoeken spreken elkaar tegen. Er zijn er wel een aantal te noemen namelijk:
-alcoholgebruik of antibioticagebruik tijdens de zwangerschap
– laag geboortegewicht van het kind
– Koorts/ziekte/medicatie bij het kind in het eerste levensjaar
Soms is de oorzaak ook onbekend. Is je kind in de eerste 4 levensjaren vaak ziek geweest? Dat kan de oorzaak zijn van de verstoorde glazuurvorming in de blijvende kiezen.
Waar moet je op letten?
In het melkgebit zijn de achterste kiezen het meest gevoelig voor het ontwikkelen van kaaskiezen. In het blijvende gebit de eerste blijvende kiezen, die komen door bij 5-6 jaar. Het is dus opletten geblazen met het napoetsen van je kind!
Gevolgen van kaaskiezen
De kiezen zijn gevoelig, omdat het glazuur, de beschermlaag minder of niet aanwezig is. Verder is er meer kans op slijtage, omdat het tandbeen onder het glazuur zachter is dan glazuur. De kaaskiezen worden daarom slechter beschermd tegen aanvallen van buitenaf en hebben extra verzorging nodig. Je kan ze beschermen met fluoride (smeren op de kiezen voor het slapen) of een extra spoelmiddel.
Wat doen wij aan de kaaskiezen?
Een extra controle bij de tandarts is belangrijk, om zo verdere gaatjes te voorkomen. We kunnen een extra fluoride-laag aanbreng of de kies opvullen/bedekken met tandkleuring materiaal of beschermen met een laklaag (sealant). In sommige gevallen kan de kaaskies beter getrokken worden, met name in het melkgebit, maar dit willen we natuurlijk proberen te voorkomen.
Als er veel behandelingen nodig zijn en je kind nog jong is, kunnen wij besluiten je zoon of dochter door te verwijzen naar een speciale kindertandarts.
Heb je vragen over het gebit van je kind? Klaagt jouw kind over gevoeligheid met eten/drinken of poetsen? Schroom dan niet en maak een afspraak!