16 maart 2018

Medicijnen en de mondgezondheid

Medicijnen en de mondgezondheid

Eén van de meest voorkomende bijwerkingen van medicijnen is het hebben van een droge mond. Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat speekselklieren niet of nauwelijks getriggerd worden. Simpel gezegd ontstaat er een blokkade tussen de hersenen (die het signaal afgeven) en de speekselklieren.

De gevolgen hiervan zijn dat er ook minder speeksel langs alle weefsels in de mond gaan, zo ook het gebit. Hierdoor kunnen sneller gaatjes en tandvleesproblemen ontstaan. Zorg er daarom voor dat je mond vochtig genoeg blijft. Overigens zijn er ook bepaalde ziektes en aandoeningen die een droge mond veroorzaken, maar die zal ik hier niet bespreken.

De volgende medicijnen die voor langere periode worden gebruikt zijn veroorzakers van een droge mond:

◾Parasympaticolytica

◾Anti-histaminica (bijv. hooikoortstabletten)

◾Antihypertensiva (medicatie tegen hoge bloeddruk)

◾Anti-emetica

◾Antiparkinsonmiddelen

◾Anti-depressiva

◾Antipsychotica

◾Atropine (oogdruppels)

◾H4-antagonisten

◾Diuretica (‘plaspillen’)

◾Pijnstillers

◾Cannabis

◾Methamphetamines

◾Medicatie tegen hartritmestoornissen

Wat kan je gebruiken tegen een droge mond?

Er zijn wat producten op de markt die helpen tegen een droge mond. Ik noem er hier een aantal: ‘Dry mouth kit’ en Lozenges, Raspberry hydrating gel van GC, Oxyd8 Tandgel, Kaux kauwgom, Oxyfresh.

In sommige gevallen schrijft een huisarts het medicijn pilocarpine voor. Bijwerkingen van deze medicatie zijn overmatig zweten, duizeligheid en overgeven. Dit medicijn heeft bewezen een positieve invloed te hebben op de productie van speeksel, echter de bijwerkingen en risico’s dat het met zich meebrengt is voor veel mensen een reden dit medicijn niet te gebruiken.

Nog wat tips…

Vermijd producten met alcohol, sodium lauryl sulfaat en menthol. Dit droogt de mond uit. Ruil deze boosdoeners liever in voor sodium chlorite, zink, aloë vera en tea tree olie. Dit zijn milde, hydraterende en weefselvriendelijke ingrediënten. Drink water en vermijdt tomatensap, jus d’orange, koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken. Van cafeïne, soda en alcoholische drank word je mond namelijk nóg droger en kan de mondholte dusdanig verzuren dat ook het tandglazuur wordt aangetast. Drink daarom water en het liefst 7 glazen per dag, met kleine beetjes tussendoor. Neem eventueel een fles mee naar het werk. Daarbij kun je (in het geval van droge lippen) een lippenbalsem gebruiken.

Stop met roken!

Hete rookgassen verdampen het mondvocht. Stoppen met roken helpt daarom zeker mee in de strijd tegen monddroogheid!

Zorg voor een goede mondhygiëne!

Floss/stoker en poets je tanden elke dag om voedsel en bacteriën zo goed mogelijk in de mond te verwijderen. Als je niet kan poetsen na een maaltijd, spoel dan in ieder geval je mond.

In sommige gevallen gaat een droge mond niet over. Dan is het verstandig om naar de dokter te gaan om eventuele aandoeningen uit te sluiten. Monddroogheid kan namelijk een symptoom zijn van een onderliggende aandoening.

Mocht je nog vragen hebben of wat tips nodig hebben, stuur een e-mail naar info@topdental.nl.  We zijn ook telefonisch bereikbaar via 0299-396148.