2 oktober 2017
Porselein of composiet?
Vulling van porselein of composiet?
Daar sta je dan met je mond vol (schone) tanden. De tandarts heeft je net verteld dat je een vulling nodig hebt en dat je kan kiezen uit een composiet of keramische vulling. Bij Top Dental zijn we van alle markten thuis, dus alles is mogelijk als de mond het toelaat. Maar wat is nu precies een keramische vulling en wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van composiet vullingen?
De standaard vulling die door tandarts wordt gemaakt is de composietvulling. Dit is een materiaal dat bestaat uit kunsthars. Het kan zijn dat je om welke reden dan ook geen fan bent van kunsthars. Of dat je een erg diepe vulling nodig hebt waarbij composiet geen eerste keus materiaal is om te gebruiken of dat je allergisch bent. Dan kan er gekozen worden voor een keramische vulling.
Vriendelijk voor de mond en de rest van het lichaam
Een keramische vulling wordt ook wel een inlay of onlay genoemd. Het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt is keramiek. Het is een sterk materiaal dat veel krachten kan opvangen en biocompatibel is (vriendelijk voor de mond en de rest van het lichaam). Het geeft esthetisch een goed resultaat en is verkleurt niet.
De nadelen zijn de hogere kosten voor een keramische vulling en het maken van de keramische vulling neemt iets meer tijd in beslag. Als een eventueel gaatje of oude vulling is uitgeboord dan moet er een afdruk of digitale scan worden gemaakt. Daarna gaat de tandtechnieker aan de slag met het maken van de inlay/onlay. Dit gebeurt dus buiten de mond en zo kan de keramische vulling optimaal worden afgewerkt. Daarna wordt de keramische vulling in de mond vastgezet en in de tussentijd is er eventueel een noodvulling nodig. Er moeten dus wat meer stappen worden genomen om een keramische vulling te maken. De levensduur, esthetiek van de inlay/onlay is daarentegen wel hoger dan van een composietvulling.
Net als bij een vulling van composiet kunnen er nieuwe gaatjes ontstaan onder de keramische vulling, maar dit is bij alles wat we in de mond maken zo. Zorg dus dat je je mond zo goed mogelijk schoon houdt en weinig suiker tot je neemt. Na het leggen van zowel composietvullingen als keramische vullingen kan je last/pijn krijgen of houden. Dit kan bijvoorbeeld komen door het krimpen van het composiet of cement. Dit probleem is dan een gevolg van de gaatjes of behandelingen die je hebt gehad aan deze tand/kies.
Nu heb je een beter idee wat keramische vullingen zijn en wat de voor- en nadelen daarvan zijn ten opzichte van de composietvullingen. Waar kies jij nu voor? Voor vragen over de mogelijkheden, stuur een e-mail naar info@topdental.nl.