9 december 2019

Vegetariërs en de mondgezondheid

Er is uit onderzoek gebleken dat vegetariërs een groter risico hebben op vitaminen- en mineralendeficiënties, erosie en ook op cariës. Ook qua mondverzorgingsproducten dienen we rekening te houden met vegetariërs.
Vegetariërs zijn zich over het algemeen meer bewust van hun eet- en drinkpatroon en consumeren daarmee meer groente en fruit en ander voedsel dat tegelijk zuur en zoet is. Waar veel mensen zich niet bewust van zijn is dat fruit ook gaatjes en tanderosie veroorzaakt. Tanderosie is het oplossen van glazuur door de inwerking van (kool)zuren.

Doordat tandpasta’s met fluoride soms geproduceerd worden met rundervet, gebruikt eenderde van de vegetariërs deze tandpasta niet en neemt de kans op gaatjes toe. De tandpasta is niet het enige verschil tussen vegetariërs en vleeseters. Vegetariërs gaan gemiddeld maar een keer per jaar naar de tandarts, terwijl vleeseters twee keer per jaar gaan. Dit vonden Duitse onderzoekers die de gebitten van 100 vegetariërs en 100 vleeseters vergeleken. Door een mix van die oorzaken, schrijven de onderzoekers, hebben de vegetariërs meer gaatjes.

Op een punt scoorden de vegetariërs beter; ze verzorgen hun gebit beter en hadden ze minder ontbrekende elementen.
Ze hebben wel de neiging om na het eten van fruit hun tanden te poetsen. Dus gebitsslijtage ligt hierbij op de loer door tanderosie en het direct poetsen na het nuttigen van fruit. Het is belangrijk om te weten dat glazuur na een half uur pas herstelt van de zuren uit de voeding, waarna je veilig kan poetsen, zonder het glazuur weg te borstelen.

Verder moeten vegetariers ervoor zorgen dat ze genoeg calcium en vitamine D binnen krijgen door het eten van zuivelproducten i.v.m. het risico op tandvleesproblemen. Glazuur wordt zachter bij een tekort aan vitamine D. Laat je tandarts het dus altijd weten als je vegetarisch bent en win advies in over je gebit en je voeding. Een goed gebalanceerd dieet, goede mondhygiëne is het beste middel tegen tandvleesproblemen cariës.

Met deze column is nog lang niet alles verteld en besproken, maar mocht je nog vragen hebben of wat tips nodig hebben, stuur een e-mail naar info@topdental.nl. We zijn ook telefonisch bereikbaar via 0299-396148.